1.000 TL Üzeri Alışverişlerde Kargo Bedava!

Bacak Kası Geliştirme - En Etkili Hareketler

19-01-2024 17:22
Bacak Kası Geliştirme - En Etkili Hareketler
Bacak kasları, vücudun genel dengesini geliştirmek, core egzersiz performansını artırmak ve bunun gibi pek çok noktada önemli bir kas grubudur. Sporcular tarafından ihmal edilmemesi gereken bu kas grubu, üst ve alt bacak kasları olmak üzere iki temel odak ile geliştirilmektedir.

Bacak kaslarınızı en iyi şekilde geliştirebilmeniz için, en etkili bacak hareketlerini ve püf noktalarını bu yazımızda sizler için anlattık.

Bacak Hareketleriyle Hangi Kaslar Çalışır?


Bacak kasları iki temel gruptan oluşmaktadır. Bacak egzersizleri ise bu iki kas grubuna odaklanarak yapılmaktadır. Ancak, bacak kasları pek çok diğer kas grubu ile bağlantılı olduğu için, bu egzersizleri yaparken diğer grupların da çalıştırıldığı unutulmamalıdır.
Bacak hareketlerinin temelde odaklandığı kas grupları şu şekilde;
  • Quadriceps (üst bacak)
  • Hamstrings (arka bacak): Arka bacak kasları, Gastrocnemius ve Soleus adında iki ayrı başa sahiptir.

En Verimli Bacak Egzersizleri Hangileridir?


Bacak egzersizlerinden en iyi verimi almak için mutlaka doğru formda, uygun ağırlıklar ile yapılması gereklidir. Bununla birlikte, egzersizlerin düzenli olarak yapılması, kas gruplarının çalıştırıldığı antrenman günleri arasında dinlenmeye yeterli vakit ayırılması önemlidir.

Bacak kaslarınızı geliştirmek için uygulayabileceğiniz en verimli egzersizleri ve bu egzersizlere dair püf noktaları sizler için listeledik.

Squat

Squat, her seviyeden sporcu tarafından yapılabilen, her iki bacak grubunun yanı sıra kalça kaslarını da geliştirmeye yarayan özel bir egzersizdir.

Genel spor performansının ve kuvvetin artmasında önemli bir rol oynayan bu egzersizi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz;
  1. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak, dik duracağınız bir form alın.
  2. Kalçanızı geriye doğru iterek çömelme pozisyonuna geçin.
  3. Dizlerinizi bükerek, uyluklarınız yere paralel olacak şekilde vücudunuzu aşağıya doğru indirin.
  4. Egzersizin tepe noktasında bir saniye kadar bekleyerek yavaşça başlangıç pozisyonuna dönün.

  • Püf noktası: Squat yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, dizlerinizi ayak parmaklarından öne taşırarak değil, geriye doğru iterek hareketi tamamlamanızdır. Bununla birlikte, sırtınızı dik tutmaya özen göstermelisiniz.
  • Çalıştırdığı kas grupları: Quadriceps, Hamstring, Gluteus Maximus.

Deadlift

Deadlift, her seviyeden sporcu tarafından yapılabilen bir harekettir. Bacak kaslarını geliştirmek için önemli bir egzersiz olan bu hareket, aynı zamanda sırtın alt kısmında bulunan kaslar üzerinde de gerilim yaratarak gelişim sağlamaktadır.

Deadlift hareketini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz;
  1. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak barbellı sıkı ve dengeli şekilde tutun.
  2. Belinizi düz bir pozisyona getirip, kalçanızı geriye doğru iterek barbelli yere indirin. Hareketin tepe noktasında, belinizi düz tutarak barbellı yukarıya kaldırın.
  3. Kontrollü bir şekilde başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Püf Noktası: Egzersiz sırasında belinizi düz tutmaya özen göstermelisiniz. Hareket boyunca sırtınızı kamburlaştırmamalısınız. Hareketi doğru formda yapmak ve ağırlığı kontrollü şekilde kaldırmak, bacak kaslarınızı en verimli şekilde geliştirmenizi sağlarken, sakatlık riskinin de önüne geçecektir.

Çalıştırdığı kas grupları: Hamstrings, Gluteus Maximus, Lower Back.

Lunge

Bacak ve kalça kaslarını geliştirmek için kullanabileceğiniz bu hareket, aynı zamanda yüksek yoğunluklu egzersizlerden biri olarak görülmektedir.

Kardiyo günlerinizde de programınıza dahil edebileceğiniz bu bacak egzersizini aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz;

Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak, bir adım öne atın.
Öne attığınız ayağınızın dizini bükerek, dizinizi yere değmeye çok yakın şekilde alçaltın.
Hareketin tepe noktasında bir saniye kadar bekleyerek başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Püf noktası: Dizlerinizi mümkün olduğu kadar öne götürmeye çalışın, hareket sırasında kalçanızı geriye itmeye gayret edin. Hareketi mümkün olduğu kadar dengeli şekilde yapmaya çalışın.
Çalıştırdığı kas grupları: Quadriceps, Hamstrings, Gluteus Maximus.

Leg Press

Leg Press hareketi, doğrudan bacak kaslarını geliştirmek için kullanabileceğiniz, makine ile yapılan bir egzersizdir.

Özellikle yeni başlayanlar için serbest formdaki hareketlere kıyasla daha güvenli bir alternatif sunan Leg Press, her seviyeden sporcunun spor programında sıkça görülmektedir.

Bu egzersizi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz;
1. Leg Press makinesine oturun ve ayaklarınızı performansa yerleştirin.
2. Ayaklarınızı, bacak kaslarınıza odaklanarak ileriye doğru itin, platformu yukarıya kaldırın.
3. Hareketin tepe noktasında bir saniye kadar bekledikten sonra, kontrollü bir şekilde platformu aşağıya indirin.

Püf noktası: Ayaklarınızı platforma yerleştirdiğinizde mutlaka ayak ve diz hizasını koruyun. Seviyenize uygun ağırlıkları kullanarak dengeli egzersiz yapmaya özen gösterin.
Çalıştırdığı kas grupları: Quadriceps, Hamstrings, Gluteus Maximus.

Calf Raise

Bacak kası geliştirmek için tercih edebileceğiniz en temel ve kolay egzersizlerden biri olan Calf Raise, baldır ve bacak kasları üzerinde gerilim yaratmaktadır.

Genel spor performansı ve denge üzerinde olumlu etkileri olan bu egzersizi aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz;

1. Ayak uçlarınız üzerinde durarak vücudunuzu dengeli biçimde yukarıya doğru kaldırın.
2. Hareketin tepe noktasına ulaşarak bir saniye kadar bekleyin, kontrollü bir şekilde başlangıç formuna geri dönün.

Püf noktası: Calf Raise hareketini yaparken, ayak parmaklarınızı dışa ve içe doğru döndürerek kas gruplarını farklı açılar ile çalıştırabilirsiniz. Bu hareketi yaparken mutlaka dengeli ve odaklanmış şekilde çalışın.

Çalıştırdığı kas grupları: Gastrocnemius, Soleus. Ön ve arka bacak kası geliştirme egzersizleri, her sporcunun antrenman programında mutlaka olması gereken hareketlerdir.

Bu hareketleri doğru ve düzenli şekilde uygulamanız, hem genel spor performansınızı artıracak, hem de güçlü ve dayanıklı bacaklara ulaşmanıza yardım edecektir. Ancak, bacak egzersizi yaparken ağırlıkların dengeli olmasının eklem sakatlıklarının önüne geçmek için önemli olduğu unutulmamalıdır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.